E-urheilua pelataan maailmanlaajuisesti

E-urheilu, tai eSports, on kilpaurheilua videopeleillä. Pelejä pelataan useimmiten tietokoneella ja konsoleilla. Elektroninen urheilu on usein joukkuelaji, mutta pelistä riippuen turnauksia voidaan pelata yksilöinäkin. eSportsin pelaajia arvellaan olevan jo jopa satoja miljoonia. Tämä ei sinällään tule yllätyksenä, sillä ovathan videopelit olleet kovassa suosiossa jo vuosikymmenien ajan. Monelle konsoli- ja tietokonepelien harrastajille e-urheilun suosio on taatusti ollut tervetullut yllätys, sillä monet harrastajat ovat luoneet elektronisesta urheilusta hyvin maksavan uran.

eSportsin turnauksia voi yleensä seurata livenä suoratoistopalveluissa, kuten Twitchissä. Huippupelaajia voi seurata myös esimerkiksi YouTubessa. Suurimmat ja suosituimmat turnaukset keräävät jopa kymmeniä miljoonia katsojia. Vaikka pelaajat usein pelaavatkin harrastuksen pohjalta, on turnauksissa monesti tarjolla erittäin suuria palkintopotteja, jotka taatusti motivoivat kaikkia pelaajia. Suurimmissa turnauksissa rahapotit voivat hipoa jopa sadan miljoonan luokkaa. Oman kotimaamme joukkueet ovat pärjänneet turnauksissa hyvin, ja pelaajat ovat tuoneet kotiin mukavia summia voittorahaa. Joukkueita tukevat myös sponsorit.

E-urheilun pelimuodot

Elektronisella urheilulla on monia eri alalajeja. Suosituimpiin genreihin lukeutuu ensimmäisen persoonan toimintapelit (First Person Shooter, FPS). Kiistämättä suosituin tähän lajiin lukeutuva peli on Counter Strike tai lyhennettynä CS. Peli julkaistiin vuonna 2000, ja CS:stä on järjestetty e-urheiluturnauksia jo vuodesta 2001. Pelin jatko-osan Counter Strike: Global Offensiven suosio on suorastaan räjähtänyt, ja Suomi onkin voittanut pelistä MM-kultaa vuonna 2018. Muita suosittuja ensimmäisen persoonan toimintapelejä ovat Call of Duty, Doom, Battlefield, Halo ja Overwatch.

Toinen suosittu genre on taisteluareenamoninpeli (Multiplayer Online Battle Arena, MOBA). Kuten nimi kertoo, peliä pelataan netissä moninpelinä. Suosituimmat alalajin pelit ovat myös suomalaisten suosiossa olevat League of Legends ja Dota 2. Kolmas yhtä suosittu e-urheilun alalaji on reaaliaikaiset strategiapelit (Real-Time Strategy, RTS). Kategoriaan lukeutuvat suositut StarCraft ja Warcraft. Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, ovat suuret nettimoninpelit (Massively Multiplayer Online Role Playing Game, MMORPG). Yksi tämän hetken suosituimmista e-urheilupeleistä on paljon suosiota niittänyt Fortnite.

Suosituimmat e-urheiluturnaukset

Elektronisen urheilun turnauksissa pelaajat ottavat toisistaan mittaa videopeleissä. Erilaisia turnauksia on käynnissä maailmanlaajuisesti jatkuvasti. Suurimmat turnaukset vetävät kymmeniä miljoonia katsojia, sillä eSports turnauksia voi seurata kätevästi suoratoistopalveluista. Monet eri yhdistykset sponsoroivat pelaajia ja joukkueita, jolloin pelaajat pääsevät turnauksiin, kun taas yhdistykset saavat näkyvyyttä kymmenien miljoonien katsojien tapahtumissa. Tähän mennessä suurin turnaus kävijämäärältään ja palkintopotiltaan on Kanadassa pidetty vuoden 2018 The International Dota 2 -turnaus, jossa oli päätähuimaava yli 25 miljoonan palkintopotti.

Vuoden 2018 Dota 2 -turnauksen lisäksi top 5 turnausta ovat vuosien 2014–2017 aikana järjestetyt The International Dota 2 -turnaukset, jotka pidettiin vielä Seattlessa. Turnauksien palkintopotit ovat nousseet sitten vuoden 2014, jolloin tarjolla oli kymmenen miljoonaa dollaria. Dota 2:n lisäksi suurimpia potteja tarjoavat League of Legends -turnaukset. Vuosien 2016 ja 2017 maailmanmestaruusturnaukset pitivät sisällään noin viiden miljoonan palkintopotin. Mainetta ja kunniaa saanut Fortnite on myös nopeasti kerännyt paljon pelaajia, ja se tarjoaakin jo miljoonien suuruisia palkintoja.

E-urheilu Suomessa

Suomessa konsolipelit ovat aina olleet suuressa suosiossa, aina sitten klassisesta Nintendosta ja Windows 95 -koneesta lähtien. Suomesta on lähtöisin monia maailmanlaajuisesti tunnettuja pelifirmoja, kuten Rovio, joka kehitti kaikkien tunnetun Angry Birdsin, ja Remedy, joka julkaisi suositut Max Payne- ja Quantum Break -pelit.

Ei ole siis mikään ihme, että myös eSports on kasvattanut suosiotaan Suomessa. Itse asiassa e-urheilusta on tullut Suomessa niin vakiintunut urheilun muoto, että itse hallitus tunnustaa ammattilaiset pelaajat virallisesti urheilijoiksi.

Suomessa järjestetään vuosittain suuri eSports-tapahtuma Assemby. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992, ja tapahtuma on siitä vain kasvanut entisestään yhdeksi Euroopan suosituimmaksi e-urheilutapahtumaksi. Suomalaiset voivat seurata maailmalla järjestettyjä turnauksia suoratoistopalveluista, mutta e-urheilun suosion myötä esimerkiksi Yle on alkanut esittämään turnauksia Yle Areenassa. Myös itse suomalaiset harrastajat ovat kehittäneet e-urheilusta ammatin. Suomessa on useita elektronisen urheilun joukkueita, jotka kisaavat maailmanlaajuisesti. Suomalaiset pelaajat tuntuvat suosivan Dota 2:sta, Counter Strike: Global Offensivea sekä League of Legendsia.

Suomalaisten e-urheilijoiden menestys

On ilo huomata, että suomalaiset pelaajat ja joukkueet ovat pärjänneet hienosti e-urheiluturnauksissa maailmanlaajuisesti. Mainitsemisen arvoisia pelaajia ovat mm. e-urheilijat Jesse “JerAx” Vainikka ja Topias “Topson” Taavitsainen, jotka voittivat Dota 2 -turnauksen vuoden 2018 puolivälissä Kanadassa. Pelaajien edustama joukkue sai 11 miljoonaa koko palkintopotista. Dota 2 on leiponut monesta suomalaisesta e-urheilijasta miljonäärin. Lasse Urpulaisen edustama Team Liquid voitti Hampurissa pidetyt Dota 2 maailmanmestaruuskisat vuonna 2017. Viimeisimpänä on ENCE-joukkue, joka voitti kultaa Counter Striken suurturnauksessa marraskuussa 2018.

E-urheilun tulevaisuus

Elektroninen urheilu on kasvattanut niin vankat juuret pelimarkkinoille maailmanlaajuisesti, että sen suosio tulee taatusti vain kasvamaan. Tuhannet, ellei jopa miljoonat harrastajat unelmoivat ammattipelaajan urasta. Pelaaminen on fyysisesti ja erityisesti henkisesti raskasta, mutta siitä huolimatta e-urheiluturnaukset keräävät suuren määrän pelaajia ja joukkueita kautta maan. E-urheilu on jo niin vakiintunut urheilun muoto, että jopa monet suomalaiset koulut tarjoavat eSports-kursseja ja jopa kokonaisia opintokokonaisuuksia. E-urheilu on monipuolinen ja alati kasvava laji, josta tulemme varmasti kuulemaan pitkälle tulevaisuudessa.