Näin valitset itsellesi oman pelikoneen

Kulttuuri on muuttunut valtavasti sen suhteen, mitä ns. tosipelaajat pitävät hyvänä pelikoneena. Ei tarvitse mennä kauaa ajassa taaksepäin, kun kaikki “vakavat” pelaajat vannoivat kalliiden pöytäkoneiden nimeen, mutta tänä päivänä enenevässä määrin pelaajat luottavat erilaisiin konsoleihin. Pleikkarin, Nintendon tai Xboxin etu pöytäkoneeseen nähden onkin halpa hinta, valtavat määrät laadukkaita pelejä ja helppokäyttöisyys. Niistä on myös tullut todellisia kodin viihdekeskuksia, joilla voi pelaamisen ohella katsoa vaikka Netflixiä tai kuunnella Spotifyta.

Konsoleiden etu on myös sosiaalisen pelaamisen helppous. Siinä missä vielä 90-luvulla oli tavallista, että useampi pelaaja ahtautui saman pöydän ääreen ja hakkasi samaa peliä yhdellä näppäimistöllä, internetin myötä pelikenttä on muuttunut täysin. Ensin tulivat lanit: kokoontumiset, joissa pelaajat kantoivat laitteensa samaan tilaan moninpelejä varten. Tänään moninpelaaminen tapahtuu verkon yli ja saman joukkueen pelaajat saattavat asustaa eri puolilla maailmaa, kommunikoiden toisilleen langattomien kuulokkeiden ja mikrofonien avustuksella. Hupipelaaminen kavereiden kanssa tapahtuu puolestaan lähes yksinomaan konsoleilla.

Todelliset pelikoneet voivat maksaa maltaita

Mikäli haluat panostaa pöytäkoneeseen ja rakentaa siitä itsellesi pelikone, joudut tekemään useita kinkkisiä valintoja. Mitä pelejä haluat pelata? Kuinka paljon? Mitä vaatimuksia niiden pyörittämiseen on? Siinä missä suurin osa ihmisistä pystyy tänä päivänä hoitamaan lähes kaikki päivittäiset toimensa suht halvoilla läppäreillä, pelaamiseen ne harvoin soveltuvat. Pöytäkoneet kuitenkin vaativat enemmän aikaa ja vaivaa. Ensimmäinen ohje, minkä pelaajat antavat uuden koneen ostajalle onkin aina sama: älä osta pakettikonetta. Pelikone on aina järkevä rakentaa osista itse.

Mikäli koneiden kasaaminen ei ole ennestään tuttua, pelikoneen rakentaminen saattaa tuntua mahdottomalta tehtävältä. On valittava, prosessori, emolevy, näytönohjain, muisti, kovalevy ja virtalähde erikseen. Eri komponenttien nimissä on paljon numeroita, mitkä eivät asiaan perehtymättömälle välttämättä kerro yhtään mitään. Ja vaikka komponentit saisikin Googlen avulla valittua kohdilleen, miten ne kasataan yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi? Ja itse koneen lisäksi on vielä hankittava näppäimistö, näyttö ja kuulokesetti. Koko pakkauksen hinta menee väistämättä toiselle tuhannelle, helposti kolmannellekin.

Netin kasauspalvelut auttavat

Hädän ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla tämän näköinen. Netissä on useitakin palveluita, missä voit samasta osoitteesta valita itsellesi juuri haluamasi komponentit ja tämän lisäksi ostaa kasauspalvelun. Näin saat parhaat puolet molemmista maailmoista. Oman paketin kasaamisen joustavuuden, laadukkaat osat juuri omiin tarpeisiisi ja valmiin paketin helppouden. Esimerkiksi Jimm’s on tällainen palvelu ja mikä parasta, osat ja jopa kokonaiset koneet postitetaan suoraan kotiovellesi. Säästät tällä tavalla vähintään satoja euroja markettien koneisiin nähden.

Osista tärkeimmät ovat prosessori ja näytönohjain. Mikäli haluat pelata uusimpia FPS-pelejä vähääkään tosissaan, niiden kanssa ei ole mitään järkeä pihistellä. Osia joutuu usein myös päivittämään muutaman vuoden välein, joten harrastuneisuus asian kanssa tulee usein tarpeen. Varsinkin lapselle pelikonetta hankkiessa kannattaakin varmistua siitä, että pöytäkone todella on, mitä lapsi haluaa. Tosin, mikäli harrastuneisuutta riittää, saattaa olla niin, että vanhempaa ei tarvita kuin maksumieheksi. Alle kymmenvuotiaatkin voivat hyvin kasata jo oman koneensa.

Millainen on hyvä prosessori?

Pelikonetta kasatessa kannattaa myös huomioida, että eri komponentit vaikuttavat toisiinsa. Prosessoria (kutsutaan joissain yhteyksissä myös nimellä “suoritin” voi pitää ikään kuin koneen aivoina: mikäli ajatus ei kulje, muut osaset eivät paljoa pysty pelastamaan. Tehokas prosessori onkin välttämätön raskaaseen pelaamiseen. Tämän hetken parhaat prosessivalmistajat ovat Intel ja AMD, jotka myös kilpailevat keskenään siitä, kumpi pystyy tarjoamaan markkinoiden parhaan peliprosessorin. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että Intel olisi tässä kilpailussa viemässä voiton.

Intel Core i7-8700K rysäytti markkinoille lupauksella, että tässä on markkinoiden tehokkain ja paras prosessori pelaamiseen, ja arvostelut ovat tätä väitettä myös tukeneet. Varsinkin puhtaassa tehossa se pesee kilpakumppaninsa. Hintakaan ei ole aivan päätähuimaava varsinkaan omassa luokassaan. Intelin lippulaiva kustantaa kauppapaikasta riippuen n. 300-400 euroa. AMD:n vastaus Ryzen Threadripper 1950X oli tarkoitus sysätä Intel markkinoilta paremman hinta-laatu -suhteensa ansiosta, mutta useimmissa kaupoissa se itse asiassa maksaa jopa enemmän ja jää Intelin taakse tehoissa.

Millainen on hyvä näytönohjain?

Näytönohjaimen taso kannattaa aina valita suhteessa prosessoriin. Kuten sanottua, huippuluokan näytönohjaimesta ei ole mitään iloa hitaan prosessorin kaverina. Mikäli taas päätät investoida huipputehokkaaseen prossuun, kannattaa myös näytönohjain valita sen mukaan, jotta saat pelien grafiikoista kaiken irti. Näytönohjaimissa kannattaa yleensä turvautua uusimpaan rautaan, sillä kehitys niissä vuosienkin välillä on hurjaa. Varsinkin kryptovaluuttojen suosion kasvu on vaikuttanut huippuluokan näytönohjaimien kysyntään, ja ns. “mainarit” usein vievät uusimmat ja parhaimmat käsistä jo ennakkotilauksissa.

Varaudu myös sähkönkulutuksen kasvuun

Pelikoneiden hintaa pohtiessa ei välttämättä helposti tule pohdittua, että huipputehokkaat laitteet voivat kovassa käytössä olla myös varsinaisia sähkösyöppöjä. Eri komponentit ovat myös hyvin erilaisia sen suhteen, paljonko sähköä ne kuluttavat. Hyvä virtalähde on myös tärkeä osa pelikonetta, sillä vaikka koneesi on kuinka tehokas, pätkiminen alkaa heti kun kone ei saa tarpeeksi virtaa pelien pyörittämiseen. Tärkeintä pelikoneen kasaamisessa onkin kokonaisarviointi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja koneen heikoin lenkki yleensä määrittää sen kokonaistehon.