Parhaat tietokone- ja videopelit

Tervetuloa mukaan tietokone- ja videopelien maailmaan! Jokainen meistä on takuulla joskus joko pelannut, tai nähnyt jonkun toisen pelaavan tietokone- ja videopelejä. Pelit ovat hauska tapa viettää aikaa ja kokea elämyksiä helposti omalta kotisohvaltaan.

Pelaamalla erilaisia pelejä voi kehittää omaa tarkkaavaisuuttaan ja reaktiokykyään. Lisäksi pelatessa voi tutustua moniin samanhenkisiin ihmisiin ja parhaimmillaan saada elinikäisiä ystäviä. Jos pelit ja niiden historia sekä pelitietous kiehtovat sinua, olet saapunut juuri oikealle sivustolle.

Pelaamista voi harrastaa omaksi ilokseen, mutta nykyään on myös yleistä, että parhaat pelaajat pelaavat ammattimaisesti ja voivat parhaimmillaan ansaita suuria summia rahaa. Maailmalla järjestetään paljon pelikonferensseja ja suuria pelitapahtumia, jossa pelaamisesta kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat yhteen ja jakavat niin tietouttaan, kuin myös mittelevät erilaisissa heitä varten järjestetyissä kilpailuissa. Pelien maailma on valtava ala, joka kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Pelaaminen ei ole pelkästään lapsia ja nuoria varten, sillä myös aikuiseen makuun löytyy laaja valikoima pelejä.

Tietokonepelit

Tietokonepelit ovat nimensä mukaisesti pelejä, joita pelataan tietokoneella esimerkiksi konsolin kautta. Tietokonepelien vahvuutena on usein huippuunsa hiottu grafiikka ja lukuisat toiminnot, joita pelaaja pääsee käyttämään niin tietokoneen hiiren, kuin myös näppäimistön kautta. Eräs ensimmäisistä videopeleistä oli nimeltään Bertie the Brain, ja kyseinen peli tuli markkinoille 1950-luvulla. Videopelien suosio alkoi saavuttaa huippuaan 1980-luvulla ja suosio on edelleen suuri. Tietokonepelien osuus pelimarkkinoilla on kolmanneksi suurin heti konsoli- ja mobiilipelien jälkeen.

Yksi tietokonepelien huonoista puolista on se, että usein tietokone tarvitsee vahvan prosessorin voidakseen pyörittää pelejä. Näin ollen jotkut perinteisistä kannettavista tietokoneista eivät varsinaisesti sovellu pelaamiseen. Pöytäkone onkin paras vaihtoehto pelaamiseen etenkin, jos peli vaatii nopeaa prosessoria ja hyvää suorituskykyä. Perinteisen cd-levyn muodossa olevan pelin lisäksi nykyään pelejä voi ostaa internetin pelikaupoista ja ladata tietokoneelle. Etuna tässä on pelien saatavuuden helppous milloin tahansa. Näin ollen levyasemaa ei välttämättä tarvitse ollenkaan.

Videopelit

Videopeleillä tarkoitetaan erilaisilla konsoleilla pelattavia pelejä. Videopelit luovat usein pelaajalleen hyvin autenttisen pelikokemuksen, vieden tämän täysin mukanaan pelin maailmaan. Videopelejä voi pelata joko yksin tai yhdessä muiden kanssa samalla laitteella. Nykyään pelaaja voi myös asettaa itsensä live-tilaan ja pelata internetin välityksellä muita ihmisiä vastaan. Usein tällaiseen pelaamiseen tarvitaan myös mikrofoni, joka toistaa pelaajan ääntä. Äänentoiston avulla pelaajat voivat jakaa strategioitaan etenkin tehtävissä, jotka vaativat tiimityötä muiden pelaajien kanssa.

Ensimmäiset videopelit tulivat yleisön tietouteen lähinnä vanhanaikaisten pelikoneiden muodossa. Koneeseen pystyi asettamaan kolikon ja pelaamaan yhden tai muutaman pelin kerrallaan. Kotikonsolit tekivät pelimahdollisuuksista huomattavasti monipuolisempia ja 1970-luvulla kotona pelattavat videopelit kasvattivat valtavasti suosiotaan. Vähitellen pelien kalliit hinnat tulivat hieman alas ja tämä mahdollisti sen, että useammat kotitaloudet pystyivät hankkimaan konsolin ja useamman videopelin pelattavakseen. Parhaimmista peleistä joutuu kuitenkin edelleen maksamaan suhteellisen suuria summia. Videopelit ovat kaiken kaikkiaan valtava viihdeala, joka tuottaa miljoonia euroja vuosittain.

Pelikonsolit ja lisävarusteet

Ensimmäiset videopelejä varten valmistetut konsolit ilmestyivät markkinoille 1960-luvulla. Ne olivat aluksi hyvin yksinkertaisia ja esimerkiksi Atari on jäänyt monien vanhojen pelaajien mieleen legendaarisena laitteena. Atari 2600 olikin aikansa suosituin pelikone. Pelien grafiikat eivät ole lainkaan edes verrattavissa niihin upeisiin visuaalisiin tuotoksiin, joita nykypäivän konsolit pystyvät toistamaan. Varhaisissakin vaiheissa nähtiin jo erilaisia kannettavia käsikonsoleita, mutta tunnetuin lienee tähänkin päivään saakka Game Boy-konsoli, jolla pystyi pelaamaan yksinkertaisia mutta viihdyttäviä pelejä.

Nintendo mullisti pelien maailman tuoden pelaajille esimerkiksi Super Mario Bros-pelit, joita edelleen pelataan hyvin mielellään. Nintendon ensimmäistä luomusta kutsuttiin nimellä Nintendo Entertainment System (NES) ja pikkuhiljaa Nintendon konsolit veivät valtavia markkinaosuuksia Atari-konsoleilta, joiden valmistus lakkautettiin kokonaan vain muutaman vuoden sisällä. Myöhemmin esimerkiksi PlayStation ja Xbox-konsolit astuivat markkinoille ja ovat vuosi toisensa jälkeen pärjänneet pelimaailman mullistuksien keskellä hyvin. Nykypäivän pelikonsolit on varustettu toiminnoilla, jotka tukevat interaktiivista pelaamista. Esimerkiksi nettiyhteyden muodostaminen on konsoleille elintärkeää.

Suosituimpia pelejä

Viime vuosien hurjimpaan suosioon ovat nousseet muutamat pelit, kuten GTA eli Grand Theft Auto, World of Warcraft, Fortnite ja FIFA. Jalkapalloon keskittyvä FIFA lieneekin yksi kaikista ostetuimmista peleistä koskaan. GTA puolestaan tuo alamaailman vaarat ja jännityksen pelaajalle ennennäkemättömällä tavalla ja pelaajalle annetaan erilaisia tehtäviä, jotka tulee suorittaa tietyn ajan puitteissa. Fortnite nousi pinnalle vuonna 2017 ja peliä voi pelata niin konsolin kuin tietokoneenkin kautta. Fantasiapeli World of Warcraft on hieman vanhempi, mutta pysynyt edelleen suuressa suosiossa.

Pelien pelaaminen on ollut pitkään eräs suosikkiharrastuksista. Nykypäivän pelaaminen eroaa alkuaikojen pelaamisen muodoista, mutta periaate on kuitenkin sama. Edelleen on tärkeää, että pelit viihdyttävät pelaajaansa ja samalla tuovat haastetta pelaamiseen. Erilaiset konsolit ovat kehittyneet hurjasti, ja nykypäivän visuaaliset grafiikat ovat loistavia verrattuna entisaikojen peleihin.

Pelien tulevaisuus on hyvin valoisa, sillä pelimarkkinat kasvavat jatkuvasti. Suurimpana haasteena on uuden teknologian ja uusien ideoiden tuominen ihmisten tietouteen. Sivustollamme voit tutustua artikkeleihin, joissa tarkastellaan pelaamisen maailmaa monesta eri näkökulmasta. Tervetuloa!