Parhaiten tunnetut pelitalot

Peliteollisuus, erityisesti videopeliteollisuus on nopeasti kasvava ala. Tietokonepeleillä on historiaa 1950-luvulta lähtien, ja 1970-luvulla julkaistiin ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu Magnavox Odyssey -pelikonsoli. 1970-luvulta lähtien tietokonepelit ja pelikonsolipelit ovat kulkeneet rinta rinnan, mutta vaihtoehtojen määrä niin pelaamiseen käytettävissä laitteissa kuin peleissäkin on tänä päivänä erittäin suuri. Pelaajakunta on laajentunut ja tarpeet muuttuneet. Näin ollen myös pelien suunnitteluun ja valmistamiseen keskittyneiden yritysten määrä on ollut jatkuvassa kasvussa, jotta jokaiseen pelimakuun saataisiin sopiva tuote.

Tässä artikkelissa keskitymme muutamaan tunnettuun suomalaiseen pelitaloon, jotka syystä tai toisesta ovat nousseet suureen suosioon. Suomalaisen peliteollisuuden historia alkaa 1970-luvun lopusta, jolloin Topdata-niminen yritys julkaisi Chesmac-shakkipelin. Sen katsotaan olevan ensimmäinen suomalainen kaupalliseen tarkoitukseen valmistettu tietokonepeli. Digitaalinen pelaaminen kehittyi tasaiseen tahtiin aina 2010-luvulle saakka, jolloin toiminta suorastaan räjähti kasvuun. Uusia pelialan yrityksiä perustettiin kovaa vauhtia, ja esimerkiksi vuonna 2015 suomalaisilta peliyrityksiltä julkaistiin yhteensä lähes 150 peliä. Tunnetuimpia pelitaloja ovat Supercell, Rovio, Remedy Entertainment ja Bugbear Entertainment.

Supercell

Supercell on suomalainen pelialan yritys, jonka Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja perustivat vuonna 2010 yhdessä neljän muun pelejä kehittävän henkilön kanssa. Aluksi yritys valmisti Facebookia alustanaan käyttäviä pelejä, mutta liikeidea vaihtui pian mobiilipelejä. Toiminnan muutos osoittautui pian kannattavaksi, sillä jo marraskuussa 2012 Supercell teki Applen kannettavien laitteiden sovelluskaupassa enemmän tulosta kuin mikään muu sovelluksia valmistanut yritys. Vuoteen 2013 liikevaihto oli kasvanut 562 prosenttia ja vuonna 2014 yritys oli Suomen 50 suurimman yrityksen joukossa.

Ensimmäinen suureen menestykseen noussut peli Supercelliltä oli toukokuussa 2012 julkaistu HayDay, joka on maatilan elämää kuvaava kevyt peli. Saman vuoden elokuussa julkaistiin Clash of Clans -niminen peli. Se on fantasiateemainen peli, joka oli koko maailmassa eniten rahaa tuottanut peli vuosina 2013 ja 2014. HayDayn ja Clash of Clansin jälkeen Supercell eli hiljaiseloa muutaman vuoden, kunnes jälleen 2014 julkaistiin Boom Beach -strategiapeli. Vuonna 2016 julkaistiin Clash Royale ja 2017 Brawl Stars.

Rovio Entertainment

Rovio Entertainment on vuonna 2003 perustettu yritys, joka on parhaiten tunnettu Angry Birds -pelisarjastaan. Alkuun yritys toimi nimellä Relude, joka vaihtui ensin Rovio Mobileksi ja lopulta vuonna 2011 Rovio Entertainmentiksi. Ensimmäinen Angry Birds -peli julkaistiin vuonna 2009, ja sen jälkeen idea on jalostunut muun muassa elokuvaksi ja lukuisiksi erilaisiksi oheistuotteiksi, kuten virvoitusjuomiksi, makeisiksi ja keittokirjaksi. Alkuperäinen peli julkaistiin vain Applen laitteille, ja ensimmäisen puolen vuoden aikana peliä myytiin 6,5 miljoona kopiota.

Myöhemmin Angry Birds on ollut ladattavissa myös muille alustoille, kuten Android-laitteille ja PlayStation 3:lle. Rovion nousu pelimarkkinoilla oli vauhdikas, ja se osti maaliskuussa 2012 suomalaisen Futuremark Games Studiosin. Kun vuonna 2010 yrityksellä oli 24 työntekijää ja liikevaihto 10 miljoonaa euroa, oli vuotta myöhemmin työntekijöitä 224 ja liikevaihto lähes 75,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 Rovion menestystuotteen, Angry Birdsin suosio alkoi hiipua uusista jatko-osista ja monista oheistuotteista huolimatta. Helsingin pörssiin yritys listautui vuonna 2017.

Remedy Entertainment

Videopeleistä, kuten Max Payne ja Alan Wake, tunnettu Remedy Entertainment on jo vuonna 1995 perustettu yritys. Alkuvaiheessa yritys keskittyi grafiikoiden kehittämiseen, jonka seurauksena syntyi Death Rally -niminen peli. Se julkaistiin vuonna 1996 ja myi yli 100 000 kappaletta. Menestyksen myötä toiminta kasvoi, ja muutamaa vuotta myöhemmin esiteltiin suureksi hitiksi noussut Dark Justice, joka vuonna 2011 sai nimen Max Payne. Kyseessä on kolmannen persoonan ammuntapeli, josta on tullut suosituin suomalainen peli.

Max Payne osoittautui Remedylle menestyksekkääksi, sillä jatko-osa huomioiden peliä on myyty kahdeksan miljoonaa kappaletta. Erityiseksi pelin tekee myös se, että Max Payne on ensimmäinen suomalainen peli, josta on tehty elokuva. Max Paynen jälkeen Remedy on suunnitellut ja valmistanut useita pelejä, kuten toimintapeli Alan Waken, Agents of Stormin ja Quantum Breakin. Alan Wake -pelin Remedy julkaisi yhteistyössä Microsoft Game Studiosin kanssa, ja sen myötä peli julkaistiin Xbox 360:lle. Myös Quantum Break on pelattavissa Xboxilla.

Bugbear Entertainment

Erityisesti ajopeleistä tunnettu Bugbear Entertainment on perustettu Helsingissä vuonna 2000. Sen pelejä ovat FlatOut-pelisarja, Ridge Racer Unbounded, Wreckfest ja Stunfest. Yritys näki päivänvalon jo vuonna 1997, Carts Entertainment nimellä, jolloin se julkaisi ensimmäisen pelinsä. Se ei kuitenkaan saanut suosiota, jolloin uuden yrityksen, Bugbearin nimissä käynnistyi Thrust-pelin suunnittelu. Lopulta peli julkaistiin vuonna 2001 Rally Trophyn nimellä ja sitä myytiin yli 600 000 kappaletta. Sen jälkeen yritys on julkaissut uusia pelejä tasaiseen tahtiin Xboxille, PlayStationille ja Microsoft Windowsille.

Suomalainen peliteollisuus kukoistaa

Suomalainen peliteollisuus on elänyt kultavuosia 2010-luvun, ja uusia pelejä julkaistaan kasvavaan vauhtiin. Syy siihen on digitaalisten pelien helppo levittäminen ja pelaajakunnan kasvaminen. Tietokone- ja konsolipelien pelaaminen ei ole vain nuorten harrastus, vaan kaikista ikäluokista löytyy innokkaita pelaajia. Sen takia pelejä valmistavilla yrityksillä on menestysmahdollisuudet varsin erilaisilla tuotteilla. Tässä artikkelissa keskityimme neljään suomalaiseen pelitaloon: Supercelliin, Rovioon, Remedy Entertainmentiin ja Bugbear Entertainmentiin. Niistä jokainen on onnistunut tuomaan pelaajien saataville pelejä, joiden menestyksen arvo voidaan laskea miljoonissa euroissa.