Suomalaiset pelimediat

Pelit ja kaikki muu pelaamiseen liittyvä on jatkuvassa muutoksen tilassa. Uusia keksintöjä julkaistaan, hitiksi nousevat tuotteet saavat mainetta ja kunniaa, ja aikansa eläneet hiipuvat pois. Erityisesti 2010-luku on ollut pelialalle sekä harrastajille antoisaa aikaa, sillä tuotteita ja vaihtoehtoja on tullut markkinoille jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla. Ajan hermolla pysyminen on silti helppoa, sillä erilaiset pelimediat tuottavat sisältöä samaa tahtia kuin meillä ja maailmalla tapahtuu. Pelialan uutisia voi seurata esimerkiksi internetistä, televisiosta ja paperilla julkaistavista lehdistä.

Tässä artikkelissa tutustumme muutamaan erilaiseen pelimediaan. Yksi niistä on vuodesta 1997 alkaen televisiossa esitetty Tilt, jossa kerrotaan video- ja tietokonepeleistä. Television lisäksi Tiltillä on verkkosivusto, jossa voi katsoa ohjelmia ja lukea arvosteluja. Perinteistä pelialan julkaisua edustaa Pelaaja-lehti, jonka saa tilattua kotiin tai ostettua irtonumerona kaupasta. Myös lehden verkkosivusto on tietopaketti kaikille peleistä kiinnostuneille. Lisäksi tutustumme muutamaan peliaiheiseen verkkosivustoon, V2:een ja Gamereactoriin. Ne sisältävät laajan kattauksen artikkeleita, arvioita ja ajankohtaisia peliuutisia.

Tilt

Tilt on suomalainen televisio-ohjelma, jota on esitetty useilla kanavilla vuodesta 1997 lähtien. Ohjelman jaksoissa kerrotaan video- ja tietokonepeleistä monipuolisesti esimerkiksi arvosteluiden, ennakoiden, laitetietojen ja muiden muodossa. Mukana on myös pelintekijöiden haastatteluita ja alan uutisia, Top10-listaa unohtamatta. Ohjelman juontajina on nähty nykyisin kansanedustajana toimiva Jaana Pelkonen, TiltGirl Anna-Maija Jalkanen, muusikko Kristiina Wheeler, ja Miss Suomi -kisoista julkisuuteen noussut Anni Uusivirta. Myöhemmin toiselle kanavalle vaihtaessaan ohjelman juontajina nähtiin Martina Kuitto ja Simo Kurki.

Jälleen kanavavaihdosten jälkeen juontajana on ollut Martina Kuitto, ja hänen jälkeensä kyseiseen tehtävään siirtyivät Sara Chafak ja Linda Manuella. Televisio-ohjelman lisäksi Tilt on verkkoportaali, jossa pelaajat voivat tutustua monipuoliseen sisältöön käyttämästään pelialustasta tai genrestä riippumatta. Myös tv:ssä näytetyt ohjelmat ovat katsottavissa verkkosivustolla. Tiltin kautta pelialan ajankohtaisista tapahtumista voi pysyä perillä esimerkiksi tilaamalla uutiskirjeen, mutta myös sivusto itsessään on kaiken kattava tietopaketti niin menneistä kuin vasta tulevaisuudessa julkaistavista peleistä ja laitteista.

Pelaaja-lehti

Pelaaja on vuonna 2002 perustettu lehti, joka on keskittynyt nimensä mukaisesti pelaamiseen, ja tarkemmin sanottuna konsolipelaamiseen. Alun perin lehti kertoi myös tietokonepelaamisesta, mutta vuonna 2005 siihen liittyvä sisältö siirrettiin omaan lehteensä. Tietokonepelit palasivat uudelleen osaksi Pelaaja-lehteä vuonna 2012, jolloin juhlittiin lehden kymmenvuotista taivalta. Lehti ilmestyy 11 kertaa vuodessa, ja nykyisin sen päätoimittajana on Miika Huttunen, joka on toiminut myös Peliplaneetta-sivuston päätoimittajana. Välissä päätoimittajana toimi myös Thomas Puha, joka on lehden yksi perustajista.

Pelaaja-lehden sisältö koostuu artikkeleista, uusien pelien ennakkotiedoista ja jo julkaistujen pelien kriittisistä arvosteluista. Artikkelisisältö pureutuu aiheisiinsa syvällisesti ja tarjoaa pelialasta kiinnostuneille runsaan tietopaketin. Peliarvosteluissa käydään läpi useita kymmeniä pelejä, joten aivan pienestä määrästä informaatiota ei ole kyse. Osaan lehden sisällöstä voi tutustua ilmaiseksi sen verkkosivuilla, mutta osa on vain tilaajien saatavilla. Verkossa artikkeleiden ja arvosteluiden lisäksi on blogeja, keskustelufoorumi, kilpailuja, podcasteja, videoita ja muuta sisältöä, joka tuo lisäystä paperisen lehden sisältöön.

V2.fi

V2.fi on pelaamiseen ja muuhun viihteeseen keskittyvä verkkosivusto, jossa julkaistaan arvosteluja, artikkeleita ja uutisia tietokone- ja videopeleistä, viihdelaitteista, musiikista, ja elokuvista. Sivusto on avattu vuonna 2007 ja siellä vierailee 50 000 – 60 000 eri kävijää joka viikko. Melkein kaikki sivustolla oleva sisältö on käyttäjien kommentoitavissa, mutta se edellyttää rekisteröitymistä. Uutta materiaalia julkaistaan lähes päivittäin useamman artikkelin tai arvostelun verran. Lisäksi kaikkeen aiemmin julkaistuun pääsee käsiksi arkiston kautta, aina sivuston perustamisvuoteen saakka.

V2.fi on kokonaisvaltaisesti peli- ja viihdetarjontaa tarkasteleva sivusto, joka on käyttäjäystävällisesti jaettu kahteen osaan: peleihin ja muuhun viihteeseen. Pelisisältö on jaettu uutisiin, arvosteluihin ja artikkeleihin. Pelialustoista voi valita halutessaan PC-, Nintendo-, Playstation-, Xbox- tai mobiili- ja muut laitteet. Näin jokainen voi perehtyä ainoastaan itseään kiinnostavaan sisältöön. Toki kaikkea voi selata myös yhtenä kokonaisuutena, mutta ryhmittely kyseisillä tekijöillä on mahdollista. Viihdepuoli koostuu myös uutisista, arvosteluista ja artikkeleista, joita voi erikseen selata elokuviin, musiikkiin tai viihdelaitteisiin keskittyen.

Gamereactor.fi

Tanskassa vuonna 1998 perustettu Gamereactor on peleihin keskittynyt lehti. Suomeen se saapui vuonna 2007, ja Suomen päätoimittajana toimii Markus Hirsilä. Suomen ja Tanskan lisäksi Gamereactor on levinnyt Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Isoon-Britanniaan, Italiaan ja Espanjaan. Paperinen lehti julkaistaan kymmenen kertaa vuodessa, ja se sisältää peliarvosteluita, pelilaitteiden esittelyitä ja toisinaan myös elokuviin liittyvää sisältöä. Lehden verkkosivuilla kaikki sisältö on helposti rajattavissa pelilaitteen mukaan. Verkkosivuilla on myös elektroniseen urheiluun liittyvää sisältöä, videoita ja keskustelualue.

Lopuksi

Peliala on todellinen ikiliikkuja, joka muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Siitä kiinnostuneiden apuna ovat lukuisat suomalaiset pelimediat, joita tässä artikkelissa olemme esitelleet. Käsiteltävinä ovat olleet televisio-ohjelma, paperinen lehti sekä muutama verkkosivusto, jotka sinnikkäästi tekevät arvokasta työtä pelaajien hyväksi. Tilt on tv-ohjelma, joka kertoo pelialan tapahtumista viihteellisessä muodossa. Pelaaja-lehti on paperinen julkaisu, joka arvosteluiden ja artikkeleiden lisäksi tuottaa kevyempää sisältöä verkkosivuilleen. Samoilla linjoilla jatkavat V2 ja Gamereactor, joiden avulla jokainen pelaaja pysyy ajassa mukana.