Suomalaiset pelistreamaajat

Tietokone- ja konsolipelien pelaaminen on paitsi hauskaa ajanvietettä ja harrastus, on se joillekin myös ammatti ja tulonlähde. Kilpailumielessä videopelien pelaamista kutsutaan elektroniseksi urheiluksi eli e-urheiluksi, joka on erittäin suosittua myös penkkiurheilulajina. Videopelilähetyksiä lähetetään televisiossa ja erityisesti verkossa, jossa kuka tahansa voi jakaa eli streamata pelejään. Suosituin pelien streamaamiseen käytetty palvelu on Twitch, jonka kautta esitettävillä lähetyksillä voi olla miljoonien yleisöt. Myös YouTube on paljon käytetty alusta pelivideoiden lataamiseen.

Twitch on vuonna 2011 perustettu suoratoistopalvelu tietokone- ja konsolipelaajille, jossa on tänä päivänä 2,2 miljoonaa videoitaan lähettävää käyttäjää ja 15 miljoonaa päivittäistä katsojaa. Palvelussa voi lähettää ja katsoa reaaliaikaisia pelivideoita ja keskustella toisten käyttäjien kanssa. Myös YouTube on videopalvelu, mutta sen sisältö on pelien lisäksi kaikkea muutakin.

Tässä artikkelissa tutustumme muutamaan suomalaiseen videopelaajaan, jotka pelaamisesta saamiensa tulojen perusteella menestyneet parhaiten. Pelaajien tulot syntyvät sponsorituloista, streamaustuloista, sekä joissakin tapauksissa myös pelaajan taustaorganisaatiolta saamasta peruspalkasta.

Matumbaman – Lasse Urpalainen

Suomen menestynein e-urheilija on Matumbaman-nimeä peleissä käyttävä Lasse Urpalainen. Hän kuuluu ammattilaispelaajista koostuvaan joukkueeseen, Team Liquidiin. Urpalainen pelaa Dota 2 -peliä, ja on 55 turnausta sisältäneellä peliurallaan tienannut yli kolme miljoonaa dollaria. Tähän asti suurin voitto tuli The International 2017 -turnauksessa. Ammattimaisen pelaamisen Lasse Urpalainen aloitti vuonna 2014, ja on vuosi vuodelta onnistunut nousemaan Suomen parhaimmaksi ja maailmanlistalla viidenneksi parhaimmaksi pelaajaksi. Vuonna 2015 hän liittyi Team Liquidin joukkueeseen.

Ammattilaiseksi Urpalainen päätyi Assembyilla vuonna 2014 saavutetun turnausvoiton jälkeen, jolloin Team Liquidin saksalainen kapteeni Kuro “KuroKy” Salehi Takhasomi tarjosi Urpalaiselle kuukausipalkkaan perustuvaa ammattilaissopimusta, johon sisältyi mahdollisuus kilpailla e-urheilun korkeimmalla tasolla. Vain vuotta myöhemmin Lasse Urpalainen onnistui joukkueensa kanssa voittamaan maailmanmestaruuden. The International -turnauksessa tullut voitto vuodelta 2017 vaihtui seuraavana vuonna neljänteen sijaan, sillä voittoon ylsi OG:n joukkue, johon kuuluu kaksi suomalaista, Jesse “JerAx” Vainikka ja Topias “Topson” Taavitsainen.

JerAx – Jesse Vainikka

Rahallisten tulojen perusteella Suomen toiseksi menestynein e-urheilija on Jesse Vainikka, joka pelatessa käyttää nimeä JerAx. Hän on uransa aikana voittanut yli kolme miljoonaa dollaria. Vuonna 2018 hän saavutti yhdessä OG-joukkueensa kanssa suurimman elektronisen urheilun turnauksen eli The Internationalin voiton, josta palkintosummaosuus oli yli kaksi miljoonaa euroa. Vainikan ja toisen suomalaispelaaja Topias “Topson” Taavitsaisen lisäksi OG-joukkueeseen kuuluvat australialainen Anathan “ana” Pham, tanskalainen Johan “N0tail” Sundstein ja ranskalainen Sébastian “7ckngMad” Debs.

Jesse Vainikan pelaama peli on Dota 2, jossa pyritään viiden hengen joukkueella tuhoamaan vastustajan tukikohta ja suojella omaa tukikohtaa. Yksi peli kestää puolesta tunnista tuntiin. Viimeisimmässä maailmanmestaruustaistoon verrattavissa olevassa The Internationalissa päävoiton suuruus oli noin 25,5 miljoonaa dollaria. Jesse Vainikan pelejä voi seurata esimerkiksi suoratoistopalvelu Twitchissä. Sen lisäksi ainakin YouTube Gaming, Mixer ja MLG.tv näyttävät turnauksia. Suomessa suurimmat turnaukset myös televisioidaan yleensä Ylen kanaville ja Yle Areena -palveluun.

Topson – Topias Taavitsainen

Maailman parhaiten menestyneiden e-urheiljoiden listalta sijalta 14. löytyy suomalaisnimi Topias Taavitsainen. Hän pelaa Topson-nimellä, ja oli Jesse Vainikan kanssa kilpailemassa The Internationalin voitosta vuonna 2018 OG-joukkueensa kanssa. Taavitsainen on ehtinyt ansaita yli 2,2 miljoonaa dollaria peliuransa aikana. Hänen tiensä e-urheilun ammattilaiseksi on ollut nopea, sillä voittaessaan The International -turnauksen, oli hän ehtinyt olla täysipäiväinen peliammattilainen vasta alle vuoden. Kyseinen turnaus oli Taavitsaiselle ensimmäinen suuri tapahtuma. Pelaamisen Topias Taavitsainen on kuitenkin aloittanut jo yli vuosikymmen aiemmin.

OG-joukkueeseen Topias Taavitsainen pääsi, kun joukkueessa jo aiemmin ollut Jesse Vainikka otti Taavitsaiseen yhteyttä. Asiat järjestyivät muiden joukkueessa olevien kanssa ja uusi OG pääsi aloittamaan peliuransa. Jo kahden viikon kuluttua uuden joukkueen muodostumisesta oli Euroopan T18-karsinnat, jossa OG pärjäsi ylivoimaisena voittajana. Sen jälkeen joukkue piti boot campin, jossa pelitaitoja hiottiin yhdessä huippuunsa. Niistä päästiin ottamaan mittaa Kanadassa järjestetyissä The International -turnauksessa, jonka lopputulos oli OG:lle paras mahdollinen, eli voitto.

Serral – Joona Sotala

StarCraft 2 -pelin ammattilainen Joona “Serral” Sotala on kehuttu tämän hetken parhaimmaksi SC2-pelaajaksi. Hänen joukkueensa on täysin suomalaisista pelaajista koostuva ENCE, joka on noussut myös CS:GO-pelissä maailman huipulle. Marraskuussa 2018 Sotala voitti StarCraft 2:n maailmanmestaruuden Yhdysvalloissa voittamalla korealaisen Kim “Stats” Dae Yeobin. Saman vuoden aikana ennen MM-kultaa Joona Sotala ehti voittaa peräti viisi isoa turnausta, joten menestystä on tullut paljon. Pelistreameja Sotalan ja hänen ENCE-joukkueensa peleistä voi katsoa esimerkiksi joukkueen verkkosivujen kautta.

Lopuksi

Videopelien pelaaminen on yhä etenevälle määrälle ihmisiä harrastuksen lisäksi myös työ, joka parhaimmillaan voi johtaa miljoonien voittopalkkioihin. Helppo tie e-urheilun huipulle ei ole, vaan vaatii pelaajalta vuosien täysipäiväistä työtä ja omistautumista lajille. Tässä artikkelissa olemme tutustuneet suomalaisiin huippupelaajiin, joiden työnäytteitä pystyy tarkastelemaan niin verkosta kuin televisiostakin näytettävistä turnauksista. Kuka tahansa voi lähettää omia pelejään esimerkiksi Twitchin tai YouTuben kautta, joten myös kuka tahansa voi olla seuraava tähti pelistreamauksen maailmassa.