Urheilupelit – penkkiurheilun uusi ulottuvuus

Kukapa ei pitäisi hauskasta, urheiluun liittyvästä pelistä? Pelejä löytyy laidasta laitaan jokaiseen makuun ja kaikille löytyy itseään eniten miellyttävä laji. Urheilupelit ovat nykyisin niin taidolla ja huolella luotuja, että pelaaja voi todella tuntea olevansa mukana pelin tiimellyksessä. Urheilupelit ovat aina olleet mielenkiintoinen lisä niin PC-pelien kuin konsolipelienkin maailmassa. Ensimmäiset urheilupelit olivat kuitenkin pelihallien pelikoneilla toimivat yksinkertaiset pelit 1970-luvulla. Pikkuhiljaa teknologia kehittyi eteenpäin kohti tänä päivänä kaikille tuttuja jännittäviä pelejä.

Yksi teknologisista ominaisuuksista, joka mullisti urheilupelien maailman, nähtiin ensimmäistä kertaa Intellivision World Series Baseball -pelissä. Pelissä näkökulma vaihtui kamerasta toiseen luoden pelaajalle vaikutelman TV-lähetyksessä käytetystä kuvausteknologiasta ja tarjosi kolmiulotteisen perspektiivin. Ensimmäistä kertaa 3D-animointia nähtiin 1980-luvun loppupuolella. Pelien grafiikat ja kuvan resoluutio ovat parantunut vuosi vuodelta ja yksi tärkeimmistä tekijöistä kehityksen taustalla ovat hienostuneemmat laitteet, jotka pystyvät prosessoimaan pelejä tehokkaammin kuin aikaisemmin. Vuosien varrella myös extreme-urheilulajeja ollaan nähty peleissä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Urheilupelejä pelikonsoleille

Pelikonsolien muutos vuosien saatossa on ollut valtava. Ensimmäiset videopelit pelattiin pelihallien yksinkertaisilla konsoleilla, mutta myöhemmin kehitys suuntasi kotikonsolien suuntaan. Atari ja Nintendo ovat kaikille tuttuja pelien ja kotikonsolien alkuajoilta. Moottoriurheilu, amerikkalainen baseball, jalkapallo ja jääkiekko ovat kategorioita, joista löytää eniten konsolipelejä. Ralliautoilla pääsee ajamaan esimerkiksi Need For Speed -pelisarjan upeasti tuotetuissa peleissä. Suurin pelisarja baseballin pelaamiseen lienee MLB, josta julkaistaan vuosittain uusi versio. Jääkiekon tunnetuin pelisarja on NHL, josta uusin osa, NHL19, julkaistiin syyskuussa 2018.

Suurimmat urheilupelit, kuten FIFA ja NBA Live ovat kaikille tuttuja. Nykyään Electronic Arts-peliyhtiöllä on jopa lisenssit luoda NHL ja NBA-pelejä yleisön ja pelaajien suureksi iloksi. Todentuntuinen pelikokemus on yksi näiden pelien valttikorteista. Peleistä julkaistaan MLB-pelisarjan tavoin joka vuosi uusi ja päivitetty, modernimpi versio. Cristiano Ronaldo on toiminut vuoden 2018 pelistä lähtien FIFA-pelisarjan keulakuvana ja tunnettuna kasvona. Ensimmäinen FIFA nähtiin jo vuonna 1993 ja se on suurin jalkapalloteemainen peli koskaan.

Urheilupelejä tietokoneelle

Tietokoneella pelaaminen on monelle rakas harrastus ja tietokonepelit ovat konsolipelien tavoin kehittyneet hurjasti ensimmäisten pelien ajoista. Peleihin on tullut uudenlainen syvyys vanhoihin peleihin verrattuna. Monet alkuaikojen tietokonepelit olivat ensinnäkin yksinpelejä, eikä kaksi voinut pelata samaan aikaan. Toisekseen suurena muutoksena on se, että nykypäivän monissa urheilupeleissä valittavana on niin sanottu “career mode” -uratila. Tämän ansiosta pelaaja saa päättää yksittäisen pelaajan, jonka koko uran tämä voi pelata läpi sen sijaan, että pelaisi koko joukkueen hahmoilla samaan aikaan.

Parhaimpiin PC:llä pelattaviin peleihin kuuluu esimerkiksi Football Manager, jossa pelaaja on vastuussa jalkapallojoukkueen johtamisesta. Peli on loistava silmäys jalkapallon kulissien takana tapahtuvaan työhön ja tapahtumiin. Toinen mielenkiintoinen uutuus on Super Mega Baseball 2, jossa pelaaja saa itse rakentaa oman baseball-joukkueensa ja haastaa vastustajia. Nyrkkeilyn ystäviä innostaa takuulla Creed: Rise to Glory. Tässä pelissä pelaajan hahmona on Adonis Creed, joka yrittää parhaansa mukaan päästä nyrkkeilymaailman huipulle erilaisten otteluiden kautta.

Mobiilipelit

Mobiilipelit ovat yksi suurimmista kategorioista pelimarkkinoilla. Mobiilipeleissä pelaajia houkuttaa erityisesti se, että pelin pariin voi palata, olipa liikkeellä missä tahansa. Lisäksi pelien ostaminen on helppoa, sillä lähes jokaisessa kännykässä on jonkinlainen sovelluskauppa. Pelit tukevat usein kaikkia erilaisia käyttöjärjestelmiä, joten kukaan ei jää peleistä paitsi. Esimerkiksi konsolipeleihin verrattuna mobiilipeleissä on hyvää myös se, että melkein jokainen omistaa puhelimen jo valmiiksi, mutta konsolipelejä varten pitää sen sijaan hankkia erityiset varusteet.

Jälleen kerran voidaan todeta, että FIFA säilyttää pintansa myös yhtenä suosituimmista mobiilipeleistä. Suosio kertoo myös paljon kyseisen pelin joustavuudesta: pelialustasta huolimatta FIFA pystyy tarjoamaan pelaajilleen mahtavia kokemuksia kaikkien laitteiden parissa. Mikäli on jalkapallon sijaan kiinnostuneempi muista lajeista, kannattaa tutustua esimerkiksi Golf Star-peliin. Tämä on nimittäin yksi ladatuimmista peleistä jopa 53 eri maassa, ja sisältää golfin pelaamisen lisäksi hahmon kehittämistä. Hurjapäisestä menosta ja hyvistä grafiikoista innostuneet pelaajat saavat puolestaan hauskoja kokemuksia Snowboard Party-pelin parissa.

Muunlaisia urheilupelejä

Elektronisesti pelattavia pelejä on olemassa valtava valikoima. Ei kuitenkaan kannata unohtaa vanhoja klassisia urheilupelejä, joita ei pelata tietokoneen tai muun teknologian avulla. Jokainen meistä on takuulla joskus kokeillut pöytäjalkapalloa. Kyseisessä pelissä metalliputken varassa seisovat pienet ukot vartioivat kummankin pelaajan maalia ja tarkoituksena on potkaista pallo vastustajan maaliin. Toinen legendaarinen pöytäpeli on ilmakiekko, jossa pöydän liukuvalla pinnalla kulkeva kiekko yritetään saada vastustajan maaliin. Kummatkin lajit vaativat erityistä tarkkuutta ja nopeutta.

Kaiken kaikkiaan on selvää, että pelien maailma on muuttunut täysin 50 viimeisen vuoden aikana ja joka vuosi uudet pelit yltävät uusiin ulottuvuuksiin. Urheilu on aina ollut ihmisten sydäntä lähellä ja tämän vuoksi urheiluun liittyvät pelit ovat erityisen suosittuja pelaajien keskuudessa. Urheilupeleille tyypillistä on se, että peliyhtiöt ja lajiliitot tekevät tiivistä yhteistyötä pelejä kehittäessään tehden pelaamisesta mahdollisimman todentuntuista. Pelaat sitten konsolilla, tietokoneella tai kännykällä, voit olla aina varma, että sinulle löytyy sopiva peli valtavasta valikoimasta.