Valitse parhaat pelikonsolit

Kun pelikonsolit tulivat markkinoille 1970-luvulla, olivat pelien grafiikat ja värit vaatimattomia. Käytössä ei ollut minkään näköisiä mikroprosessoreita, jotka ovat meille nykypäivänä hyvin tuttuja, vaan pelit oli rakennettu suoraan itse laitteisiin. Väriskaalakin koostui lähinnä mustasta ja valkoisesta, ja vain muutamiin peleihin oli otettu mukaan lisävärejä. Vasta 1970-luvun lopussa alettiin käyttää mikroprosessoreita, ja pelistä toiseen vaihtaminen sujui helpommin. Myös värejä alettiin käyttää enemmän, vaikkakin grafiikat pysyivät edelleen hyvin karkeina ja luonnottomina.

Vasta 1990-luvun paikkeilla markkinoille saatiin pelikonsoli, PC Engine, johon myytävän lisälaitteen avulla voitiin käyttää Cd-levyä tallentimena. Se ei kuitenkaan yleistynyt ennen kuin vasta Atari Jaguarin toimesta muutama vuosi myöhemmin. 2000-luvulla pelikonsolit laajentuivat, ja niitä voitiin käyttää myös elokuvien katseluun, musiikin kuunteluun ja internetin selaamiseen. Tällöin kuvioihin astuivat muun muassa Xbox, Nintendo, GameCube ja PlayStation 2.

Tässä artikkelissa pohdimme syvemmin kaikkein suosituimpien pelikonsolien historiaa ja toiminnallisuuksia nykypäivänä. Hyppää kyytiin!

– PlayStation

Kaikki ovat joskus kuulleet puhuttavan PlayStationista. Kyseessä on Sonyn kehittämä pelikonsoli, joka julkaistiin Japanissa vuonna 1994 ja Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa vuotta myöhemmin. Ensimmäisen PlayStationin jälkeen markkinoille on tullut vielä PlayStation 2, 3 ja 4, sekä PlayStation Portable ja PlayStation Vita. Nykyään PlayStationilla voi sen nimen mukaisesti pelata erilaisia videopelejä, mutta myös katsoa elokuvia, kuunnella musiikkia ja selata internettiä. PlayStationiin voi kytkeä esimerkiksi Netflixin tai YouTuben, jolloin selainta ei välttämättä tarvitse käyttää.

Oikeastaan kaikki markkinoille tulevat videopelit ovat pelattavissa PlayStationilla, etenkin jos käytössä on sen uusin versio, vuonna 2013 julkaistu PlayStation 4. Valitettavasti aikaisempien PlayStation-laitteiden, kuten PS3:n pelejä ei voi kuitenkaan pelata uusimmalla PS4:llä. Ohjaimien koko on näppärä, ja uusia voi ostaa helposti kaikenlaisista tekniikkakaupoista. Lisäksi PlayStationia voi siirrellä helposti paikasta toiseen, esimerkiksi perheen yhteisestä olohuoneesta kodin toisiin huoneisiin tai jopa mukaan mökille tai kavereille. Monet ovatkin valinneet PlayStationin pääkonsolikseen.

– Xbox

PlayStationin tunnetuin kilpailija on Xbox, josta on julkaistu alkuperäisen version lisäksi myös Xbox 360 ja Xbox One-versiot. Kyseessä on Microsoftin luoma konsoli, joka on teknillisyyksiltään ja toiminnallisuuksiltaan hyvin samantyyppinen PlayStationin kanssa. Suurin osa markkinoilla olevista videopeleistä on pelattavissa myös Xboxeilla, ja parhaimman valikoiman löytävät tietenkin uusimman, toukokuussa 2013 markkinoille tulleen Xbox Onen käyttäjät. Xboxeja myydään huomattavasti vähemmän kuin PlayStationeita, mutta Xboxin käyttäjäkunnan voisi sanoa olevan paljon omistautuneempaa, tuoden Microsoftille täten lisäarvoa.

Moni valitsee Xboxin, sillä sen laitteet sopivat yleensä vanhojen pelien kannalta paremmin yhteen. Lisäksi ohjain on tukevampi, ja se on voittanut monia vertailuja muiden pelikonsolien, kuten juuri PlayStationin ja Wii:n, kesken. Kun Xbox Onesta julkaistiin päivitetty X-versio, se peittosi PlayStation 4 Pro:n mennen tullen. Sekä suoritin että grafiikka ovat laadultaan parempia, ja myös muistikapasiteettia löytyy huomattavasti enemmän. Moni epäileekin Xboxin myynnin lähtevän nousuun ja peittoavan PlayStationin markkinat vuoteen 2025 mennessä.

– Nintendo

Niin kuin PlayStation, myös Nintendo on japanilaisten käsialaa. Yrityksen historia juontaa juurensa jo vuoteen 1889, jolloin sen toimiala keskittyi pelikonsoleiden sijasta leluihin, lähinnä käsintehtyihin pelikortteihin. Nintendo laajensi toimintaansa 1900-luvun puolella pelihalleihin, joihin ihmiset saivat tulla vapaasti pelaamaan erilaisia Nintendon kehittämiä pelejä. 1980-luvulla Nintendon toiminta alkoi keskittyä juuri pelikonsoleihin, ja yritys onnistuikin nappaamaan itselleen markkinoiden kärkipaikan. 2000-luvun huipputuote oli Nintendo DS, käsikonsoli, jossa oli kaksi näyttöä, joista toinen oli kosketusnäyttö.

Nintendon uusin tuotos on vuonna 2017 julkaistu Nintendo Switch, joka kilpailee selkeästi PlayStation 4 ja Xbox Onea vastaan. Nintendo Switchin idea on se, että sitä voi käyttää sekä kannettavana käsikonsolina että telakoituna kotikonsolina – saman pelin pelaaminen ei siis rajoitu vain neljän seinän sisälle, vaan sitä voi jatkaa ongelmitta esimerkiksi bussimatkalla kouluun tai junassa matkalla mökille. Nintendo Switch sopii loistavasti esimerkiksi opiskelijoille tai sellaisille perheille, jotka eivät muuten tarvitse televisiota.

– Wii

Nintendon yksi suosituimmista konsoleista on Wii. Se eroaa muista pelikonsoleista täysin, sillä tavallisen ohjaimen sijasta pelejä kontrolloidaan Wii Remoten avulla, joka toimii osoitusperiaatteella ja tunnistaa liikkeen suunnan ja voiman automaattisesti. Wii:llä voi pelata erilaisia urheilupelejä, kuten golfia ja koripalloa, ja sillä voi kokeilla myös laskettelua ja tanssimista. Wii oli julkaisuhetkestään lähtien suuri menestys sekä toimittajien, valmistajien että itse pelaajien mielestä. Sarjaa jatkettiin vuonna 2012, kun Wii sai seuraajakseen Wii U:n.

Yhteenveto

Mitä ikinä haluatkaan pelata vapaa-ajallasi, konsolivalikoimaa kyllä riittää. Markkinat ovat valtavat ja yritykset pyrkivät luomaan toinen toistaan upeampia konsoleita, tarjoten pelikansalle loputtomasti mahdollisuuksia. Tyypillisten pelikonsoleiden, niin kuin PlayStationin ja Xboxin, lisäksi markkinoille kipuaa myös hieman erikoisimpia ratkaisuja; esimerkiksi vuonna 2017 julkaistun Nintendo Switchin voi napata television alle jättämisen sijaan mukaansa työ- tai koulumatkalle. Pelaaminen ei rajoitu enää oman kotisohvan äärelle, vaan paikan saa valita nykyään itse – ja bussimatkat sujuvat rattoisammin!